مبارزه با بیماری اسکب معمولی سیب زمینی با استفاده از گوگرد

نقش سولفور و سیستم های آبیاری در جلوگیری از گسترش اسکب معمولی سیب زمینی   سیب زمینی برای اولین بار در سالهای 1920 میلادی وارد سودان شد. در حال حاضر، منطقه زیر کشت این منبع غذایی ارزشمند در خارطوم، رودخانه نیل و مناطق شمالی بالغ بر 25000 هکتار است. سیب زمینی یکی از محصولات کشاورزی […]

کارآمدی قارچ کش های مختلف جهت کنترل سفیدک پودری در خیار سبز

خیار سبز یکی از محصولاتی است که در مقیاس بسیار گسترده ای مورد کاشت قرار میگیرد. این گیاه به صورت خام مصرف میگردد و حاوی ویتامین های B و C  است . اما بیماری های زیادی متوجه این گیاه است که سفیدک پودری یکی از آنها می باشد که خسارات جبران ناپذیری به بار می […]

سفیدک پودری چیست؟

سفیدک پودری یکی از شایع ترین بیماری گیاهی است که به راحتی قابل پیشگیری  است. اگر علائم این بیماری به موقع تشخیص داده شود، درمان آن با روش های مختلفی امکانپذیر است. شکل ظاهری برگ در بیماری سفیدک پودری، سفید رنگ شده و حالتی مشابه پاشیده شدن آرد بر روی برگ به وجود می‌آید و […]

شاخص شوری کود

تعریف کود شیمیایی به طور کلی هر ماده‌ای که به تقویت و حاصلخیزی بستر گیاه کمک کند، کود نامیده می‌شود. کود شیمیایی به صورت صنعتی تولید می شوند تا اساسی ترین مواد مفید و مغذی که برای رشد گیاهان لازم هستند را فراهم کنند. کودهای شیمیایی یا معدنی، مکمل های کشاورزی هستند که مواد مغذی […]

پوسیدگی گلگاه در گوجه فرنگی

پوسیدگی گلگاه گوجه فرنگی یکی از مشکلات شایع در باغ هاست که دو علت اصلی دارد: کمبود کلسیم و/یا آبیاری نامنظم. این مشکل ممکن است برای فلفل، بادمجان و خیار هم رخ دهد و که علت آن در نبود قارچ یکی از دو علت نامبرده می باشد. اگر گیاهی که این بیماری را دارد با […]

تیوسولفات پتاسیم – کود مایع پتاسیم و گوگرد مناسب کشت پنبه

چکیده KTS یک کود مایع حاوی 25 درصد پتاسیم و 17 درصد گوگرد است. این محصول اوایل دهه نود میلادی به وجود آمد و در حال حاضر ایالات متحده تولید میگردد و در مناطقی از آمریکای شمالی و جنوبی ، استرالیا و خاورمیانه که پنبه کشت میشود توزیع میگردد. KTS در کود های استارتر به […]

کود های هوشمند

کود ها یکی از فاکتورهای حاصلخیزی و افزایش بهره وری در کشاورزی هستند. در روش های متعادل کودپاشی هم از کود های میکرو استفاده میشود و هم از کودهای ماکرو (NPK). اما کودپاشی غیر علمی و نامتعادل خود میتواند باردهی محصول را کاهش داده و باعث آسیب رسیدن به خاک و منابع آبی گردد. برای […]

10 تکنولوژی برتر کشاورزی سال 2022 (قسمت دوم)

5- کشاورزی دقیق تخریب محیط زیست به دست انسان نیازمند ارائه راه حل های پایداری است که باید توسط صنایع مورد اجرا قرار گیرد. پایداری در کشاورزی به استفاده از روش های سازگار با محیط زیست که تاثیر صفر یا حداقل منفی دارند، برمیگردد. مثالی که در این مورد میتوان ذکر کرد SSCM مدیریت محصول […]

10 تکنولوژی برتر کشاورزی سال 2022 (قسمت اول)

نوآوری و رشد تکنولوژیک در زمینه اتوماسیون مزرعه ، کشاورزی دیجیتال و اقتصاد پایدار به سرعت در حال پیشرفت است. روش های نوظهور در این رشته باعث بروز سیستم های هوشمند مزرعه داری، استفاده بهینه از منابع و زمان و حتی کاهش دور ریز محصولات شده است. اینترنت اشیاء (IoT)، بینایی رایانه ای و هوش […]

مدیریت آب در کشاورزی در جهت افزایش بهره وری

مهم ترین چالشی که در کشاورزی و مدیریت آب با آن روبرو هستیم بهبود کارآیی منابع آبی و پایداری آن منابع است. این هدف از سه طریف محقق میگردد: الف) افزایش میزان کشت در سطح آبیاری شده، ب) کاهش هدررفتگی آب از طریق تبخیر خاک، ج) استفاده بهینه از ذخایر آبی در خاک (اجرای plant […]

چقدر با مفهوم اقتصاد کشاورزی آشنایید؟

اقتصاد کشاورزی شاخه ای از علم کشاورزی است که به بررسی فرایندهای تولید، مارکتینگ و مصرف منابع طبیعی و کمیاب در کشاورزی میپردازد. منظور از منابع کمیاب، منابع طبیعی محدود کشاورزی هستند که برای رفع نیاز جامعه در دسترس می باشند. زیرا همیشه بخش محدودی از منابع طبیعی جهت کشاورزی و بهره برداری در اختیار […]

کاربرد کیتوسان در کشاورزی

در سالهای اخیر، نوآوری هایی در حمایت از محیط زیست به وجود آمده اند که به جای آفت کش های شیمیایی برای کنترل بیماریهای گیاهان مورد استفاده قرار میگیرند. راه هایی مثل استفاده از ترکیبات شیمیایی نظیر کیتوسان. کیتوسان یک مشتق استیل زدایی شده از کتین است که به صورت طبیعی در پوسته سلول قارچ […]

افزودن سیلیکات پتاسیم در آب، مقدار سیلیس در برگ گیاه را افزایش داده و بر صفات مورفولوژیکی گیاهان گلدار که در بستر پیت ماس رشد کرده اند اثر میگذارد

سیلیس (Si) یک ماده مغذی مفید است که اثرات تنش های زیستی و غیر زیستی را درگونه های گیاهی کاهش میدهد. تحقیقاتی که در گذشته در مورد اثرات سیلیس بر گیاهان گلدار که در گلدان رشد میکنند انجام شده بود، یا در مورد چند گونه گیاهی محدود بود یا در محیط هیدروپونیک اجرا شده بودند. […]

کود دهی فصل سرد

مقدمه قبل از گذراندن دوره خواب زمستانی با استفاده از کود در اواخر پاییز ، باغ خود را سالم نگه دارید. این زمانی است که گیاهان فصل سرد از تنش های تابستانی مانند خشکسالی ، گرما و بیماری بهبود می یابند و باغ ها می تواند ذخایر کربوهیدرات را در ساقه ها و شاخه ها […]

چرا کود “NPK”

با ایستادن در راهرو کود یک باغ یا مزرعه ، با مجموعه ای گیج کننده از گزینه های کود مواجه می شوید ، بسیاری از آنها دارای یک سری سه عددی مانند 10-10-10 ، 20-20-20 ، 10-8-10 و بسیار ترکیبات اعدادی دیگری نیز هستند. شاید از خود بپرسید: این اعداد روی کود به چه معناست؟ […]

خاک حاصلخیز

خاک بیشتر سطح زمین را با یک لایه نازک می پوشاند ، ضخامت آن از چند سانتی متر تا چند متر متغیر است. خاک از مواد معدنی (ذرات سنگ و معدنی) ، مواد آلی (گیاهان و حیوانات در حال پوسیدگی) ، گیاهان و حیوانات زنده (بسیاری از آنها میکروسکوپی) ، آب و هوا تشکیل شده […]

راههای دستیابی به خاک غنی از مواد آلی

افزایش محتوای مواد آلی خاک یکی از موثرترین ابزارها جهت بهبود کیفیت خاک است. مواد آلی از تجزیه بقایای گیاهی و جانوری توسط ارگانیسم های طبیعی خاک مانند کرم های خاکی ، اکتینومایست ها یا باکتری ها ، قارچ ها حاصل می شود. غنی ترین فرم مواد آلی ((هوموس)) است که پس از تجزیه گسترده […]

نقش کود – بخش سوم

چگونه گوگرد و گچ خاک سدیم را بازیابی می کند؟ گوگرد خالص گوگرد خالص در خاک به سولفات تبدیل می شود. این واکنش بسته به اندازه ذرات گوگرد و شرایط خاک می تواند کند باشد. گوگرد پس از تبدیل شدن به سولفات (SO4) ، برای گیاه قابل استفاده می گردد. اگر خاک حاوی کلسیم باشد، […]

نقش کودها – بخش دوم

عملکردهای 14 عنصر از خاک و کودهای اضافه شده الف) عناصر غذایی ابتدایی گیاهان نیتروژن گیاهان به مقدار قابل توجهی از این 3 عنصر استفاده می کنند خاکهای غیر بارور معمولاً نمی توانند آنها را در مقادیر مورد نیاز برای رشد بهتر گیاه تأمین کنند. فسفر پتاسیم   نیتروژن باعث رشد سریع رویشی (برگ و […]

نقش کودها – بخش اول

چرا کود : خاک ها به نگهداری نیاز دارند . خاک یک بدنه طبیعی است که از سنگهای خرد شده ، مواد معدنی و مواد آلی تقسیم شده است . شن ، لجن ، خاک رس و مواد آلی ، هوادهی و میزان مطلوب آبگیری برای تامین نیازهای خاک ضروری هستند. اما بندرت نگهداری مداوم […]

محرک زیستی گیاهی

اخیرا بخش کشاورزی با چالشهایی همچون افزایش بهره وری برای تغذیه جمعیت در حال رشد جهان و افزایش استفاده کاربردی برای افزایش منابع روبرو شده و در همان حال باید تاثیرات منفی زیست محیطی بر سلامت انسانها و اکوسیستم ها و را کاهش دهد. در حقیقت کودها و سموم آفت کش نقش حیاتی در کشاورزی […]

با عناصر سازنده پروتین گیاهان قوی تری پرورش دهید

اسیدهای آمینه عناصر سازنده پروتئین هستند و اجزای اولیه در ساختار سلول ها ، چه در انسان و چه در گیاهان هستند. در واقع ، همانطور که گیاهان به اسیدهای آمینه خاصی نیاز دارند ، انسانها نیز به اسیدهای آمینه خاصی احتیاج دارند. بهترین منبع اسیدهای آمینه برای انسان از گیاهان است. به عنوان مثال […]

فسفیت پتاسیم ( قسمت دوم )

فسفیت پتاسیم  ، این ماده شیمیایی را می توان  مستقیما توسط  سرنگ chemjet به داخل درخت تزریق کرد  که این محصول را وارد سیستم آوندی  درخت میکند و قسمت هایی از درخت را که مواد شیمیایی جهت مبارزه با بیماری تولید میکنند را تحریک میکند  .دانشمندان کشف کرده اند که درختانی که مقداری ماده شیمیایی […]

فسفیت پتاسیم

    براساس یک اتم فسفروس که با سه اتم  اکسیژن ترکیب شده است PO3  ، بوجود می آید، این ترکیب فسفیت نامیده می شود 0 ( یا وقتی که در یک گیاه استخراج می شود فسفونات نامیده می شود .) فسفات های مرسوم، اتم فسفروس یکسان و مشابهی دارند که با چهار اتم  اکسیژن […]

عوامل سرمازدگی

سرمازدگی زمین وقتی اتفاق می افتد که دمای زمین به زیر نقطه انجماد (0ºC / 32ºF) برسد و سرمازدگی هوا هنگامی رخ می دهد که دمای هوا به زیر نقطه انجماد می رسد. سلولهای گیاهی در اثر سرمازدگی آسیب دیده و یا از بین می روند. تکرار یخ زدگی و ذوب شدن یا ذوب‌شدن سریع […]

آسیب ناشی از سرما ( قسمت دوم )

علایم: گاهی اوقات آسیب ناشی از سرمازدگی  بلافاصله بعد از یخ زدگی آشکار می گردد. با این حال ، در برخی گیاهان مخصوصا درختان و درختچه ها این آسیب چندین ماه بعد ظاهر می گردد . به علایم  زیر توجه کنید. رشد شاخه های جوان در اثر سرمازدگی بهاره آسیب دیده و باعث ایجاد سوختگی […]

آسیب ناشی از سرما ( قسمت اول )

  یخبندان می تواند بسیاری از گیاهان را تحت تأثیر قرار دهد و به رشد گیاه و شکوفه های آن در بهار آسیب بزند. با انجام برخی اقدامات ساده برای محافظت از گیاهان در باغ خود می توانید خطرات ناشی از سرما را کاهش دهید. چگونه گیاهان ، خود را در برابر آسیب های یخ […]

اسید آلجینیک

تعریف – اسید آلجینیک به چه معناست؟ اسید آلجینیک در جلبک دریایی یافت می شود و کود مهمی برای گیاهان می باشد . این ماده  علاوه بر تأمین مواد مغذی ، به عنوان تقویت کننده خاک نیز عمل می کند. اسید آلجینیک ، آلجینات اسید نیز نامیده می شود ، اسید آلجینیک از جلبک دریایی […]

عناصر میکرو ( قسمت دوم )

  در مقایسه با NPK ، عناصر میکرو  به مقدار کمتری مورد نیاز گیاهان هستند. مهمترین عناصر میکرو عبارتند از روی ، مس ، منگنز و آهن . کلسیم ، منیزیم و گوگرد نیز وجود دارد که به مقدار بیشتری مورد نیاز گیاهان می باشد. همه آنها برای رشد و نمو گیاهان ضروری هستند ، […]

راهنمای پایه برای لیبل محصولات کودی ( قسمت اول )

  برای هر باغبان مبتدی ، قدم زدن در فروشگاه محلی هیدورپونیک برای اولین بار می تواند یک تجربه ترسناک باشد .من به عنوان مدیر سابق فروشگاه هیدروپونیک ، شاهد چهره های بی اعتماد مراجعه کنندگان بار اولی بودم که با انبوهی از محصولات انباشته شده در قفسه های بی پایان که هر کدام دارای […]

خاک سالم برای زندگی

  سلامت خاک  یا همان کیفیت خاک در قالب ظرفیت مستمر خاک برای عملکرد که به عنوان یک اکوسیستم حیاتی که گیاهان ، حیوانات و انسانها را حفظ می کند ، تعریف می شود. این تعریف بیانگر اهمیت مدیریت خاک است ، بنابراین خاک برای نسل های آینده پایدار هستند. برای انجام این کار ، […]

نسبت کربن به نیتروژن در سیستم های زراعی ( قسمت دوم )

اثرات   C: N  بر روی پوشش خاک هرچه بقایای محصول با سرعت بیشتری توسط میکروارگانیسم های خاک مصرف شود ، زمان کمتری آن بقایا سطح خاک را می پوشانند. بقایای  محصول در سطح خاک برای محافظت از مصالح خاک از نیروی تخریبی برخورد قطرات باران به خاک ، حفظ رطوبت خاک و تأمین زیستگاه بندپایان […]

نسبت کربن به نیتروژن در سیستم های زراعی ( قسمت اول )

مقدمه نسبت کربن به نیتروژن (C: N) نسبت جرم ( توده ) کربن به جرم نیتروژن موجود در یک ماده است. به عنوان مثال ، C: N از 10: 1 به معنای وجود ده واحد کربن برای هر واحد ازت در ماده است. از آنجا که نسبت C: N هر چیزی در خاک و روی […]

مروری بر کمبود آب و تغذیه نیتروژن در محصولات کشاورزی

آب و نیتروژن در میان فاکتورهای محیطی اصلی ترین مواردی هستند که می تواند جهت کنترل رشد گیاه توسط کشاورزان اصلاح شود . کشاورزی حدود 85 درصد از کل آب شیرین استفاده شده در دنیا را به خود اختصاص می‌دهد. در حالیکه تنها 18 درصد از زمین‌های کل جهان به کشاورزی آبی اختصاص داده شده […]

نقش اسیدهای آمینه در گیاهان

اسیدهای آمینه زیر واحدهای پروتئین‌ها می‌باشند که دارای یک گروه COOH ، NH2 و یک گروه هیدروژن و گروه R جانبی می‌باشند. گروه R در اسیدهای آمینه متفاوت بوده و بر طبق نوع گروه R، بیست نوع اسید آمینه موجود هستند.  در صورتی که گروه NH2 در سمت راست ساختار اسید آمینه قرار گرفته باشد، […]

کودهای آلی و اثرات آنها بر سیستم تولید کشاورزی

دوران پس از انقلاب سبز شاهد کمبودعناصر غذایی متعدد به دلیل برداشت محصول بیشتر در مناطقی بود که به شدت تحت کشت قرار گرفته لذا در آنجا مواد آلی  خاک کاهش یافت. در حالیکه کودهای شیمیایی مانند اوره ، دی آمونیوم فسفات ، مورات پتاسیم  و سایر عناصر ریز مغذی به منبع اصلی تامین  غذایی […]

تأثیر کودهای کلسیمی بر روی رفع علائم لکه پوست استخوانی و برخی خصوصیات کیفی پسته

همانطور که در مقالات قبلی گفته شده است، کمبود کلسیم باعث ایجاد لکه پوست استخوانی پسته می شود. بدین منظور در این تحقیق تأثیر کودهای کلسیمی (مانند کلات کلسیم، سولفات کلسیم (گچ کشاورزی)، نیترات کلسیم)، بر روی رفع علائم این عارضه و برخی خصوصیات کیفی پسته در رقم اکبری صورت گرفت. این آزمایش در 4 […]

تاثیر محلولپاشی پتاسیم و روی بر روی میوه و غلظت عناصر غذایی برگ پسته

پسته یک گونه نیمه گرمسیری است که به خوبی با مناطق خشک و نیمه خشک ایران سازگار است. سالانه 315151 تن پسته از باغات برداشت می شود و این توانمندی، ایران را به قطب تولید و فرآوری پسته تبدیل کرده، به طوری که مقام دوم را از این نظر در جهان به خود اختصاص داده […]

نقش آهن بر روی جمعیت پسیل پسته در باغات پسته

یکی از آفات کلیدی پسته، پسیل پسته است که سالانه به بیشتر باغات پسته ی ایران آسیب می رساند. در حال حاضر، اطلاعات کمی در مورد عوامل مؤثر بر فراوانی و شیوع این آفت وجود دارد. مطالعات محققان پیشین نشان می دهد که دشمنان طبیعی (مانند کنه های شکارگر، بالتوری ها و …) می توانند […]

تاثیر کلسیم نیترات و نیترات پتاسیم بر روی رشد و مدت انبارداری خیار گلخانه ای

خیار یکی از محصولاتی است که در داخل گلخانه ها کشت شده و به عنوان یک محصول مهم در گلخانه های ایران استفاده می شود. جیبرلین و اکسین ها از مهمترین فاکتورهای سینتیکی رشد می باشند که به منظور افزایش رشد سبزیجات و میوه ها و عملکرد دانه ها مورد استفاده قرار می گیرند.  تحقیقات […]

بررسی تاثیر باکتری Pasteuria penetrans Group در کنترل نماتدهای ریشه گرهی Meloidogyne spp پسته در شرایط گلخانه

با توجه به اهمیت محصول پسته به عنوان یک محصول صادراتی و با عنایت به اینکه نماتدهای ریشه گرهی یکی از مشکلات مهم پسته کاری های کشور می باشد و از طرفی محدودیت استفاده از سموم نماتدکش به دلیل سمیت بالا و میزان بالای مصرف آن ها جهت کنترل نماتدهای مذکور و خطرات ناشی از […]

تاثیر محلول پاشی نیترات کلسیم، کلرید کلسیم و اسید بوریک بر شدت ریزش میوه پسته در رقم کله قوچی

ریزش میوه در پسته یکی دیگر از عوارضی است که میزان عملکرد باغات پسته را تحت تاثیر قرار می دهد. این عارضه از مرحله ارزنی شدن تا سخت شدن اندوکارپ مشاهده می شود. ریزش در پسته با قهوه ای و سیاه شدن پوست میوه از قسمت نوک میوه شروع می شود. این عارضه در بین […]

واکنش های ریشه برای مقابله با کمبود فسفر

قندها محصول فرآیند فتوسنتز گیاهان هستند و زیر ساخت اصلی چرخه متابولیسم انرژی و بیوسنتز کربوهیدرات های پیچیده، می باشند و منابع ضروری برای رشد و نمو بافت گیاهان را فراهم می کنند. به علاوه قندها را می توان پیک ثانویه نامید به طوری که در برابر عوامل استرس زای زیستی و غیرزیستی، کنترل رشد […]

نقش کودهای ازته بر روی درختان پسته

ازت یا نیتروژن یکی از عناصر اصلی می باشد که چگونگی رشد و باردهی درختان پسته به آن بستگی دارد. ازت عنصری غذایی است که کمبود آن رشد، باروری و تولید محصول را محدود می سازد. درختان میوه خزان دار از جمله پسته در زمان خواب زمستانه ازت زیادی جذب نمی نمایند، پس دادن کودهای […]

مدیریت باغات پسته در زمستان

تغذیه تغذيه زمستانه شامل كودهاي فسفره و پتاسه و ريزمغذي ها به صورت سولفات و كود دامي مي باشد. به دليل تحرك كم كودهاي پتاسيمي و فسفره و همچنين سولفات هاي عناصر كم مصرف، دادن اين عناصر در عمقي كه حداكثر فعاليت ريشه را داريم توصيه مي‌شود. درخت پسته بيش از 80 درصد آب و […]

مکانیسم های دفاعی القا شده در درختان

پاتوژن ها و حشره های علف خوار بایستی بر راهبرد های دفاعی متنوع تکامل یافته توسط درختان غلبه کنند. این شامل دفاع های ساختاری و القاپذیر چندگانه است که مانع از دسترسی، بازدارندگی یا کشتن حشرات و بازدارندگی پاتوژن ها به طور فیزیکی و شیمیایی می شود. دفاع های ساختاری در زیرزمین و بالای زمین، […]

تحرک عناصر غذایی درون گیاه

دانستن این که کدام عنصر متحرک است کمک می نماید که کمبود عناصر غذایی بهتر تشخیص داده شود، به عنوان مثال زمانی که برگ های پایینی تحت تاثیر کمبود قرار گیرند، نشان دهنده این است که احتمالا عناصر متحرک موجب کمبود شده است و هنگامی که برگ های بالایی تحت تاثیر کمبود قرار گیرند، نشان […]

نماتد مولد غده ریشه پسته

پسته یکی ازگیاهان حساس به گونه های مختلف نماتد مولد غده Meloidogyne spp می باشد. این نماتد با تغذیه از محتویات ریشه و ایجاد زخم در غده باعث خسارت به گیاه می شود. فعالیت نماتد در باغات با خاک های سبک (شنی) یا نیمه سبک افزایش می یابد. خسارت نماتد مولد غده در ریشه پسته […]

تاثیر تنش شوری بر رشد و متابولیسم گیاه

شوری یکی از موانع اصلی است که گسترش مناطق کشاورزی و یا افزایش تولید محصولات کشاورزی را برای بسیاری از محصولات محدود می کند. از عوامل تاثیرگذار بر روی شوری می توان به بالا بودن غلظت نمک های محلول در آب آبیاری، سرعت بالای تبخیر، دمای بالا، زهکشی ناکارآمد و … اشاره نمود. بررسی حاضر، […]

ارتباط بین کود دهی با بیماری های درختان پسته

بیماری سوختگی برتریوسفریایی خوشه و شاخه درختان پسته که توسط Botricosphaeria panicle ایجاد می شود، از دهه 1980 به عنوان مهمترین بیماری درختان پسته شناخته شده است که باعث کاهش عملکرد و کیفیت میوه و مرگ شاخه های جوان می شود. همچنین بیماری بلایت آلترناریایی که توسط پاتوژن Alternaria alternate ایجاد می شود یکی دیگر […]

گموز پسته

بیماری گیاهی گموز پسته از بیماری های مهم پسته دردنیا و ایران بوده و به نام های پوسیدگی فیتوفتورایی طوقه و ریشه، انگومک یا شیره سیاه نیز نامیده می شود. رطوبت زیاد و سنگینی خاک عوامل مهم در بروز و شدت این بیماری هستند. علائم بیماری گموز پسته: کاهش پوشش برگی بدشکلی و ریزش برگ […]

آفلاتوکسین پسته

آفلاتوکسين ها متابوليت های ثانویه ای هستند که بيشتر توسط گونه های قارچي Aspergillus flavus و  A. parasiticus توليد مي شوند. توليد آفلاتوکسين ها معمولا قبل از برداشت محصول و تحت شرایط باغی صورت مي گيرد. تأخير در زمان برداشت، عدم فرآوری مناسب محصول و شرایط نامناسب انبارداری مي تواند به تشدید رشد قارچي و […]

لکه پوست استخوانی پسته

کلسیم یکی از مهمترین مواد معدنی است که نقش بسیار مهمی در مقاومت به آفات و بیماری های گیاهان مخصوصا در درختان پسته دارد. اولین سد دفاعی گیاه، دیواره سلول های گیاهی می باشد که هر عامل بیماری که بخواهد به داخل گیاه نفوذ کند ابتدا بایستی از این سد عبور کند. بنابراین هر چه […]

نقش پتاسیم در باز و بسته شدن روزنه ها

یکی از انواع سلول های موجود در روپوست گیاهان، سلول های نگهبان روزنه است که در فتوسنتز و تنظیم تعریق گیاهان با باز و بسته کردن روزنه نقش دارد. ویژگی های سلول نگهبان روزنه: دیواره شکمی آن ضخیم تر از دیواره پشتی است. به دلیل وجود کلروپلاست قادرند فتوسنتز انجام دهند. به علت وجود رشته […]

بیماری لکه برگی آلترناریایی

علائم ابتدا در برگ ها به صورت زخم یا سوختگی های گرد و زاویه دار ظاهر شده که در نهایت منجر به ریزش شدید زودتر از موعد برگ ها می شود. در میوه های نارس پسته، بیماری باعث ایجاد زخم های سیاهرنگ و کوچکی به قطر حدود یک میلی متر شده که با رسیده شدن […]

اسکب معمولی سیب زمینی Common Scab of Potato

باکتری خاکزی استرپتومایسیس اسکابیز (Streptomyces scabies) عامل ایجاد آسیب های اسکب شناخته شده است. این باکتری علاوه بر سیب زمینی محصولات غده ای دیگر مانند تربچه ، زردک ، چغندر و هویج  را نیز آلوده می نماید. غده های حساس به محض تشکیل، قابلیت آلوده شدن را داشته و علائم اسکب به صورت لکه های تقریبا […]

کپک خاکستری در گلخانه

کپک خاکستری، بیماری قارچی شاخصی با پهنه ی تاثیرگذاری وسیع است که عامل آن گونه های مختلف قارچ Botrytis می باشد. این بیماری بسیاری از صیفی جات، میوه ها، گل ها، درخت ها و بوته ها را آلوده می کند. تاثیرگذاری بیماری روی بافت های گیاهی ضعبف و آسیب دیده بیشتر است. عامل اصلی رشد […]

تاثیر غلظت های مختلف عصاره جلبک دریایی در افزایش رشد، عملکرد، کیفیت و جذب مواد مغذی در مزارع سویا دیم

استفاده از محرک های زیستی در سیستم کشاورزی، باعث افزایش میزان تولید، پایداری سیستم و اثربخشی بهتر کودهای معدنی می شود. با توجه به اثرات مفید عصاره جلبک دریایی به عنوان یک محرک زیستی، در افزایش عملکرد و کیفیت محصولات، به صورت محلول پاشی شاخ و برگ برای گونه های مختلفی مانند غلات، گل ها […]

اثر مواد اصلاحی آلی، شیمیایی و اسید هیومیک بر برخی ویژگی های مورفو- فیزیولوژیک نهال های پسته در شرایط مزرعه

بالا بودن املاح محلول، مقدار بسیار کم ماده آلی و عدم وجود تعادل در عناصر غذایی خاک در مناطق پسته کاری استان کرمان، باعث شده است تا عملکرد این محصول استراتژیک بسیار کمتر از حد مورد قبول باشد. در این مناطق درختان سالیان زیادی از ذخیره عناصر غذایی خاک استفاده نموده اند، بدون این که […]

عوامل مؤثر در ریزبرگی درختان پسته

پسته (Pistacia vera) یکی از مهمترین محصولات باغبانی در ایران است. که در طول 50 سال گذشته، به عنوان یکی از محصولات تجاری در نظر گرفته شده است. عارضه ریز برگی که باغداران استان کرمان به آن (قرمزو) هم می گویند در دو دهه ی اخیر به تدریج گسترش یافته است. علائم ریز برگی ممکن […]

آشنایی با مقاومت در آفات

با وجود اینکه بیش از 80 سال از کشف اولین مورد ایجاد مقاومت یک آفت کشاورزی به طور وسیع به یک آفت کش می گذرد ولی کشاورزان با این واژه تا دهه 50 میلادی که مقاومت گسترده آفات به سم (د.د.ت) اتفاق افتاد، آشنا نبودند. از آن زمان بود که کشاورزان به مرور منتظر کاهش […]

کنترل ریزش جوانه های گل پسته

پدیده ی تناوب باردهی (Alternate bearing) که در برخی منابع فارسی به سال آوری ترجمه شده است، پدیده متداولی در درختان میوه بخصوص درختان پسته است. به عبارتی درخت یکسال محصول خوبی تولید می کند که به آن سال پرمحصول، پربار یا ON می گویند، ولی سال بعد محصول کمی تولید می کند که سال […]

فراهمی نیتروژن و آهن از خاک غنی شده با پودر خون و تاثیر آن بر رشد گیاه

خون مهمترین فرآورده جانبی تولید شده در کشتارگاه ها است که در فرآیند رندرینگ با اعمال فشار و دمای زیاد به پودر خون تبدیل شده و در تغذیه دام و یا به عنوان کود استفاده می شود. خون در حدود 2/4 تا 8 درصد از وزن زنده بدن دام ها را شامل می شود و […]

بررسی مناطق زمستان گذران و مدیریت زمستانی علیه پسیل معمولی پسته

مناطق زمستان گذران و مدیریت زمستانی پسیل پسته در سال های 1388 و 1390 در باغات پسته رفسنجان مورد بررسی قرار گرفته شد. Agonoscena pistaciae Burckhardt & Lauterer در داخل باغ ها، در زیر برگ های پسته های قبلی و باقی مانده ی علف ها زمستان گذرانی می کنند. بیشترین تعداد پسیل های بالغ از […]

نقش pH در جذب عناصرغذایی

pH خاک یک ویژگی است که اسیدیته یا قلیایی بودن خاک را توصیف می­ کند. خاک­ هایی که pH بالای 7 دارند را قلیایی، پایین­ تر از 7 را اسیدی و خاک ­هایی با pH برابر 7 را خنثی می­ گویند. pH در بسیاری از واکنش ­های شیمیایی خاک اهمیت دارد. همچنین برخی از مواد […]

روغن های باغبانی

از روغن های باغبانی بیشتر به منظور کنترل انواع حشرات و کنه های مضر سبزیجات و گیاهان گلخانه ای، محصولات زراعی و گیاهان زینتی استفاده می شود. این روغن ها به صورت رقیق شده در کنترل بیماری هایی مانند سفیدک سطحی نیز کاربرد دارند. روغن ها از طریق خفه کردن حشره (بسته شدن اسپیراکل ها […]

خاک هاي شور و قليايي

√ وجود املاح در خاک از حد معيني که تجاوز نمايد محدودیت رشد گياهان درخاک فراهم مي گردد. لذا اين گونه خاک ها بايستي به عنوان خاک هاي شور ازساير خاک هاي بدون عارضه شوري در تهيه نقشه هاي خاکي مجزا گردند. خاک ها را از نقطه نظر استعداد زراعي به درجات زير تقسيم کرده […]

🌱ساختار اسیدهای آمینه در گیاهان

اسیدهای آمینه زیرواحدهای پروتئین ها می باشند که دارای یک گروه  COOH  کربوکسیل و NH2 و یک گروه هیدروژن و گروه  R جانبی می باشند.  گروه  R در اسیدهای آمینه متفاوت بوده و بر طبق نوع گروه R ، ما دارای بیست نوع اسید آمینه می باشیم.  در صورتی که گروه NH2  در سمت راست […]

گچ در کشاورزی

 عموما در فصل زمستان، عملیات اصلاح خاکهای شور و قلیا و سنگین انجام می‌شود. بهترین ماده‌ اصلاح‌کننده‌ی ارزان و در دسترس، سولفات کلسیم و یا همان گچ است. برای اصلاح خاک باید گچ را روی سطح خاک بطوریکنواحت پخش کنید.هرگز آن را داخل کانال کود که کودهای فسفره دارند نریزید؛چون گچ در صورت تماس با […]

بیماری سرخشکیدگی ( خشكيدگي سرشاخه ) درختان پسته

بیماری سرخشکیدگی ( خشكيدگي سرشاخه ) درختان پسته اخیرا بيماري خشكيدگي سرشاخه درختان پسته شيوع زيادي در برخی مناطق پسته خیز پيدا كرده است. اهميت این بيماري بحدي است كه در پاره اي از موارد خسارات هنگفتي به باغداران تحميل كرده است. بررسي منابع علمي موجود نشان مي دهد كه تا كنون در كشورهاي پسته […]

افزایش محصول پسته در خاک های شور

 افزایش محصول پسته در خاک های شور: افزایش  محصول پسته در زمین های کشاورزی کالیفرنیا به معنی مدیریت بهتر برای رسیدن به حداکثر محصول می باشد. یک متخصص مدیریت آبیاری بیان می کند که در  مناطق غرب دره سن جواکویین که کشت پسته دارند کشاورزان و مدیران با چالش هایی مواجه شده اند. شوری بسیار […]

8 اثر جانبی شوری در خاک

تخريب خاكدانه و كم شدن نفوذ پذيري به آب و ريشه گياه ايجاد سله بعلت تخريب ساختمان خاك در اراضي شور سديمي ايجاد اختلال در سبز شدن بذور دولپه بعلت تخريب ساختمان خاك و ايجاد سله مقاومت در خروج زه آب يا آبهاي اضافي در هنگام آبياري و بارندگي كمك در بروز بيماري ريشه در […]

پسته سطح گاما را افزایش می دهد

مطالعات نشان می دهد که مصرف روزانه پسته به جلوگیری از سرطان ریه و سایر سرطان ها کمک میکند.  مصرف روزانه پسته که یک منبع غنی گاما – تکوفرال- است خطر و ریسک ابتلا به سرطان ریه و همچنین سایر سرطان ها را کاهش می دهد. بر اساس تحقیقات صورت گرفته درانجمن تحقیقات سرطان ,جلوگیری از […]

برخی از مشکلات مربوط به عدم تاثیر آفت کش ها

برخی از مشکلات مربوط به عدم تاثیر آفت کش ها گاهی کشاورزان از عدم تاثیر آفتکش ها شاکی هستند. دلایل متعددی برای عدم تاثیر آفتکش ها  وجود دارد مانند موارد ذیل: اسیدیته ی زیاد آب سمپاشی: برخی آفتکش ها در اسیدیته بالا یا پایین پایدار نیستند. مانند کاپتان که در اسیدیته برابر 7 دارای نیمه […]

مونوپتاسیم فسفات

  مونوپتاسیم فسفات MKP یک محلول از پتاسیم و دی هیدروژن فسفات است که به عنوان کود و قارچ کش مصرف می شود. این محصول حاوی مقدار قابل توجهی فسفر و پتاسیم است که موجب متعادل شدن شرایط خاک می شود. ترکیب این محلول با اوره و فسفات آمونیوم میزان هدر رفت آمونیاک را با […]

AMEC

Amec ﻣﻮﻟﮑﻮل ﺟﺪﯾﺪ و ﺣﺎﺻﻞ ﺳﺎل ﻫﺎ ﺗﺤﻘﯿﻖ و ﭘﮋوﻫﺶ ﺷﺮﮐﺖ ﮐﺪي اﮔﺮو و واﺣﺪ ﻋﻠﻮم آزﻣﺎﯾﺸﮕﺎﻫﯽ داﻧﺸﮕﺎه (Jaume I (UJI در Castellon اﺳﭙﺎﻧﯿﺎ روي اﺳﯿﺪﻫﺎي ﮐﺮﺑﻮﮐﺴﯿﻠﯿﮏ ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ. اﻧﺠﺎم اﯾﻦ  ﺗﺤﻘﯿﻖ ﺑﺎ ﺗﮑﯿﻪ ﺑﺮ 3 وﯾﮋﮔﯽ ﻣﻨﺘﺨﺐ اﺳﯿﺪ ﻫﺎي ﮐﺮﺑﻮﮐﺴﯿﻠﯿﮏ آﻏﺎز ﮔﺮدﯾﺪ: الف) وزن ﻣﻮﻟﮑﻮﻟﯽ ﮐﻢ 3 ﺗﺎ 5 ﮐﺮﺑﻦ. ب ) ﭘﯿﻮﺳﺘﮕﯽ ﺑﺎ […]

علت شوری خاکها

عوامل شوری خاک صرف نظر از مبدأ اولیه یا ثانویه عبارتند از : شور بودن مواد مادری تشکیل دهنده خاک انتقال املاح محلول اراضی مرتفع به مناطق پایین دست به کمک آب استفاده از آب های شور در آبیاری تبخیر شدید رطوبت خاک و انتقال و تجمع املاح محلول در قسمت های سطحی خاک و […]

کارآیی کود ها و سموم در pH بالای آب

آبهایی که دارای PH بالا می باشند معمولا باعث کاهش کارآیی کودها و سموم می شوند. اغلب آب های کشاورزی قلیایی بوده و pH آن بشدت بالاست. بررسی ها نشان داده اند که PH بالای آب بمنظور محلول پاشی و پر کردن تانکرهای سم پاش استفاده می شود متأسفانه موجب شکسته شدن فرمولاسیون سموم و […]

هرس درختان پسته

هرس درخت پسته به 2 صورت انجام می پذیرد: 1– هرس سربرداري:  قطع قسمتي از سر يا انتهاي فوقاني بازو، شاخه و سرشاخه هاي درخت می باشد. با انجام این هرس، شاخه يا سرشاخه و بازو ازمحل بريدگي تحريك شده و رشد جوانه هاي جانبي تشديد مي گردد. در درختان بالغ، این نوع هرس باعث افزایش […]

کلسیم

کلسیم بعنوان تنظیم کننده تعادل و تناسب مواد غذایی در گیاه و نیز عنصری حیاتی برای تولید محصولات با کیفیت است، این عنصر در گیاه تقریبا بی حرکت و در برگهای پیر تجمع یافته و به همین دلیل به برگهای جوان یا میوه های در حال رشد، غده ها یا ریشه ها، منتقل نمی شود. […]

منگنز

نقش منگنز: یکی از عناصر ریز مغذی ضروری برای رشد و نمو گیاهان است. که نقش های متعددی را برای گیاه ایفا می کند. این عنصر برای تولید کلروفیل ضروری بوده و در فرآیندهای آنزیمی، احیای نیترات، متابولیسم پروتئین و خنثی سازی رادیکالهای آزاد نقش دارد. این عنصر همچنین در تولید موادی مانند ریبوفلاوین، اسید […]

منیزیم

منیزیم تنها عنصر فلزی موجود و بعنوان اتم مرکزی در ساختمان کلروفیل می باشد؛ بنابراین بطور غیر مستقیم در متابولیسم و فتوسنتز درختان میوه نقش دارد. این عنصر در درختان میوة هسته دار مانند هلو، گوجه سبز و مركبات در ساخت هسته نقش مهمی ایفا می کند. برای مثال باغهای مركباتی كه دارای ارقام هسته دار هستند […]

تاثیر اسید هیومیک در عملکرد گندم

اسید هیومیک محرک زیستی و با قابلیت های بسیار زیاد است که کمک فراوانی به گیاه برای جذب عناصر می کند و از آب شویی و از دست رفتن آنها جلوگیری می کند. گندم به عنوان یکی از مهمترین گیاهان زراعی از اهمیت ویژه­ای برخوردار است و افزایش در سرعت و درصد جوانه زنی بذور […]

نقش گوگرد در گیاهان

گوگرد، عنصری حیاتی برای تغذیه گیاهان است و نقش آن برتر از فسفر می‌باشد. ظاهر این نافلز به رنگ زرد کمرنگ می‌باشد که بسیار سبک و نرم است. این عنصر به هنگام ترکیب با هیدروژن بوی مشخصی داشته که مشابه بوی تخم‌مرغ فاسد شده‌است. گوگرد در آب حل نمی‌شود اما بصورت مایع به سادگی در […]

نقش بر در گیاهان

میزان‌  بـُر در خاك ها متفاوت‌ و از 2 تا 100 میلی گرم‌ در كیلوگرم‌ متغیر است و مقدار آن براساس‌ نوع‌ سنگ های‌ مادری‌ تشكیل‌ دهنده‌ خاك‌ تغییر می‌كند. این‌ عنصر درخاك‌ به‌ صورت‌ برات های‌ كلسیم‌ و سدیم‌ یافت‌ می‌شود. در خاك‌های‌ دارای‌ بافت‌ سبك‌، در اثر بارندگی‌ یا آبیاری‌ شسته‌شده‌ و از دسترس‌ […]

نقش روی در گیاهان

نقش روی در رشد گیاه و علائم کمبود آن روی عمدتاً به فرم دو ظرفیتی Zn2+ از محلول خاک جذب گیاه می شود. جذب روی در مراحل مختلف رشد گیاه متفاوت است به طوری که بیشترین جذب در اوایل رشد صورت گرفته و به مرور زمان مقدار آن کاهش می یابد. در خاک های دارای […]

نقش فسفر در گیاهان

اهمیت فسفر   فسفر بعد از نیتروژن مهمترین عنصر غذایی ضروری و پرمصرف مورد نیاز گیاه بوده که به شکل فسفات از خاک جذب می‌شود.   مقدار متوسط آن در خاك 0/22 تا 1 درصد می‌باشد و متوسط غلظت آن در گیاه 0/1 تا 0/5 درصد می‌باشد. مناسبترین pH برای جذب فسفر از خاك توسط گیاه 5/6 تا 7 می‌باشد. مقدار فسفر در خاك […]

نقش آهن در گیاهان

آهن یکی از کلیدی ترین عناصر در ساخت سبزینه گیاهی می باشد و کمبود آن یکی از شایع ترین کمبودهای عناصر غذایی در زراعت و باغات اکثر مناطق کشاورزی کشورمان است. نقش آهن در گیاهان: تشکیل کلروفیل تشکیل پروتئین ضروری در فتوسنتز علائم کمبود آهن: برگ های جوان به رنگ زرد یا سبز در آمده اما رگبرگ […]

نقش سیلسیم در گیاهان

سیلیسیم دومین عنصر فراوان (28درصد) پوسته زمین می باشد. این عنصر جزء عناصر مفید برای گیاهان است و باعث ایجاد مقاومت به تنش های زنده و غیر زنده می شود. امروزه استفاده از سیلیکات در خاک کشاورزی در ژاپن و کره رایج شده است، میزان مصرف سالیانه این ماده در این دو کشور  به ترتیب […]

نقش پتاسیم در گیاهان

نقش پتاسیم در گیاهان: 1)افزایش مقاومت به تنش ها( سرمازدگی، گرما زدگی، آفات، بیماری ها و…). 2)بهبود قند، رنگ و کیفیت. 3)افزایش خاصیت انبار داری. 4)بیشتر شدن تعداد و قطر دسته آوندی. 5)تنظیم باز و بسته شدن روزنه ها. از این طریق، در جذب دی اکسید کربن و فرآیندهای تبخیر و تعرق در گیاه نقش عمده ای ایفا می کند. 6)  […]

فرم مناسب ازت برای محلول پاشی

ازت جزو عناصر غذایی پر مصرف است که  همراه با عنصر کلسیم بیشترین درصد وزنی برگ را شامل می شود. این عنصر به سه فرم آمونیوم، نیترات و اوره یا کاربامید وجود دارد. اوره تنها شکل ازت است که برای محلول پاشی توصیه می گردد زیرا علاوه بر جذب راحت توسط برگ، مقداری از عناصر غذایی دیگر را […]

میزان جذب و برداشت فسفر در درخت پسته

گرچه سال آوری تاثیر نسبتا زیادی بر میزان کل فسفر جذب شده در گیاه پسته دارد لیکن اثر آن بر عکس اثر سال آوری بر جذب نیتروژن است زیرا میزان فسفر جذب شده در درختان سال کم بار 2/28 درصد بیشتر از میزان کل فسفر جذب شده در درختان سال پر بار است. این مطلب […]

میزان جذب و برداشت پتاسیم در درخت پسته

ظرفیت جذب پتاسیم توسط گیاه پسته به شدت به وضعیت سال آوری این گیاه بستگی دارد. میزان پتاسیم جذب شده در سال پرباری و بی باری هر درخت پسته 20 ساله به ترتیب معادل 1088 و 482 گرم میباشد(جمع بهاره و پرشدن دانه) به عبارت دیگر ظرفیت جذب پتاسیم در درختان سال پر بار 2/12 […]

تغذيه تابستانه و پاييزه درخت پسته

درختان پسته برای رشد مناسب و تولید محصول خوب به عناصر پر مصرف مثل ازت، فسفر و پتاس و همین طور عناصر کم مصرف (آهن، روی، مس، و…) نیاز دارند. تغذیه صحیح گیاهی نه تنها در مقاومت گیاهان به بیماریها و افزایش کیفیت میوه نقش اساسی دارد بلکه تعادل بین عناصر مختلف نیز  روی سلامتی […]

میزان جذب و برداشت نیتروژن در درختان پسته

تحقیقات انجام شده بر تاثیر اندک سال آوری بر میزان کل نیتروژن جذب شده در گیاه پسته دلالت دارد. زیرا میزان نیتروژن جذب شده در درختان در سال پر بار تنها 9.5 درصد بیش از میزان کل نیتروژن جذب شده درختان در سال کم بار میباشد . این مطلب در تصاویر پایین نشان داده شده است همانطور […]

عنصر مس

مس جز عناصر کم مصرف برای گیاه است که به مقدار نسبتا کم توسط گیاه جذب می شود. سطح بحرانی مس در بخش های سبزینه ای گیاه 3-5 میکروگرم در گرم ماده خشک گیاهی می باشد که بسته به نوع گیاه، اندام و مرحله رشد گیاهی و همچنین کاربرد نیتروژن این مقدار می تواند بیشتر شود. […]

نقش انواع مختلف اسید آمینه

انواع اسیدهای آمینه و نقش آنها در گیاه: آلانین: در سنتز کلروفیل، تنظیم باز شدن روزنه های گیاهی، گرده افشانی و  مقاومت به خشکی نقش دارد. پرولین: در جوانه زنی دانه های گرده، استرس شوری، مقاومت به شرایط خشکی و دما نقش دارد. گلوتامیک اسید: در جوانه زنی بذر به عنوان یک پیش ساز در […]

تغییر اقلیم

رئیس پژوهشکده اقلیم‌شناسی گفت: جای خالی تغییرات اقلیمی و تأثیر آن بر انحرافاتی که در برنامه‌ها ایجاد می‌کند، در سند توسعه ۲۵ ساله، خالی است. مجید حبیبی‌نوخندان با اشاره به اینکه کشاورزی مهم‌ترین اصل اقتصاد مقاومتی است، افزود: متأسفانه این خلاء در کشاورزی و تعیین الگوی کشت برای هر منطقه، بیشتر احساس شده و تمام […]

شرایط گلخانه

تامین نیازهای غذایی بشر همواره جزء اولین تلاشهای انسان بوده است. با گذشت زمان و با افزایش جمعیت و پیشرفت روزافزون دانش فنی در جوامع بشری نیاز به اصلاح روشهای سنتی تولید و دستیابی به راندمان بالا و کیفیت عالی محصولات تولید شده کاملاً محسوس بوده است. بر این اساس متخصصین امر کشاورزی اقدام به […]

کشت گوجه فرنگی در گلخانه

گوجه فرنگی از جمله صیفی جاتی است که به دلایل فراوان کشت آن از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است. این محصول در غذاهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرد و آنجا که به صورت اصلی وجود ندارد در کشت گوجه فرنگی واریته های مختلفی در نظر گرفته شده که دقیقا با شرایط مصرف گوجه فرنگی مطابق است. گوجه فرنگی […]